Milyen alkatrészeket lehet a FlexiBowl®-lal adagolni?

A FlexiBowl® kiválóan alkalmas nagyon sokféle méretű, felületű és anyagú alkatrész adagolására 1-250mm méret és 1-250g tömeg korlátok között. A kezelt termékek össztömege elérheti a 7kg-ot is. A FlexiBowl® az egymásba gabalyodó alkatrészeket is szét tudja választani. Más rezgetési technológiáktól eltérően a FlexiBowl® működését nem befolyásolja a termék dimenzióinak változatossága vagy a termék felületén levő sorják és más gyártási maradványok megléte.

Milyen a FlexiBowl® jellemző adagolási sebessége?

Az adagolás sebessége nagymértékben függ az alkatrészek fajtájától és optimális megfogási helyzetétől. Emellett hatással vannak rá a robot, a kamerarendszer és a megfogó jellemzői. Általánosságban elmondható, hogy az adagolási sebesség 20 és 50 db/perc között változhat. Különleges esetekben a teljesítmény ennél magasabb vagy alacsonyabb is lehet.

Lehet a FlexiBowl®-lal kettő vagy annál többféle terméket adagolni?

Bizonyos alkalmazásokban ez a „Vegyes alkatrész adagolásnak” köszönhetően megoldható, mely során egy szegmentált tárcsával önálló zónákra osztjuk a készülék felületét. Felmerülő igények esetén kérjük, konzultáljon az ARS kollégáival.

Hogyan kapcsolható a FlexiBowl® egy robothoz?

A FlexiBowl®-t úgy tervezték, hogy bármilyen robothoz csatlakoztatható legyen. Erre a következő lehetőségek állnak rendelkezésre: Ethernet (TCP/IP, UDP, Ethernet/IP) és digitális I/O.

Miben különbözik a kétféle csatlakoztatási módszer?

A kétféle kommunikáció fő különbsége abban rejlik, hogy lehet-e rajtuk keresztül a FlexiBowl® mozgási paramétereit állítani. A TCP/IP csatlakozással a mozgás paraméterei közvetlenül a robot vezérlőjéből állíthatók, így az aktuálisan adagolt alkatrészektől függően a beállítási értékek változtathatók. A digitális I/O csatornán az ARS által külön erre a célra kifejlesztett pc-s programból (”FlexiBowl® Parameters”) állíthatók a szükséges paraméterek. A digitális I/O-n keresztül a robot csak mozgási parancsokat tud kiadni.

Milyen megvilágítási lehetőségek léteznek?

A FlexiBowl®-t az alkatrészek detektálandó jellemzőitől függően el lehet látni háttérvilágítással és felső világítással. Az ARS elsősorban az infrás világításokat ajánlja. Az infra fényt szűrővel egyszerű kiemelni, ezáltal a rendszert nem befolyásolja a környezeti fény, mely a termékek detektálásánál zavaró lehet. Alternatívaként fehér és piros fényű világítások is rendelkezésre állnak.

Milyen parancsokat használhatunk?

A lehetséges mozgató parancsok a következők:
a) Mozgás - adott szögértékkel
b) Rázás – az óramutató járásával megegyező és azzal ellenkező irányba történő gyors ide-oda mozgás
c) Átfordítás – a tárcsát alulról meglökő impulzus feldobja és elfordítja a termékeket
d) Mozgás + Átfordítás – a két mozgás kombinált hatása jobb elválasztást és átfordítást eredményez
e) Mozgás + Átfordítás + Fújás – A fenti mozgásokat fújással kiegészítve a legapróbb alkatrészeket is el lehet távolítani az oldalfaltól.

Milyen kiegészítőkkel bővíthető a rendszer?

A FlexiBowl®-hoz rendelhető kiegészítők a következők:
Kefés terelő: ezzel a kefével eltávolíthatók a termékek az oldalfaltól
Ékes terelő rendszer: a tárcsa alatt elhelyezett ék segítségével elterelhetők az alkatrészek az oldalfaltól
Gyors leürítés: a FlexiBowl® kiürítésére szolgáló automata rendszer
Egyedileg bordázott tárcsa: egyedi megrendelésre készülő tárcsák
Vegyes adagolás: ennek köszönhetően egy FlexiBowl®-lal egyidejűleg különböző termékek is adagolhatók.
Lekerekített szélű tárcsa: A lekerekített szélű forgó tárcsa különböző színekben, textúrával és felületi tapadással kapható a FlexiBowl® 200, 350 és 500E típusokhoz.
Forgó tárcsa: A forgó tárcsa különböző színekben, textúrával és felületi tapadással kapható a FlexiBowl® 500, 650 és 800 típusokhoz.

Lehet cserélgetni a forgó tárcsákat?

A különböző anyagú és felületű forgó tárcsákat egyszerűen át lehet cserélni az adagolandó alkatrész jellemzőinek megfelelően (forma, szín és felületi minőség). Például, ha a termék hengeres műanyag, az elfordulást megakadályozó, tüskés felületű tárcsa használata ajánlott. Nagyon tapadós termékeknél (pl. gumi és szilikon membránok) az egyszerű leválasztást elősegítő, érdes felületű tárcsát célszerű használni. Bővebb információkért kérjük lapozzon bele a Letöltések oldalon található, a felületekről szóló kézikönyvbe.

Milyen szoftver jár a FlexiBowl®-hoz?

A készülékhez gyárilag szállítjuk a ”FlexiBowl® Parameters” nevű pc-s programot, mellyel beállíthatók a mozgás paraméterei és az IP cím. Ezzel az alkalmazással mozgás szekvenciákat is készíthetünk, így kikísérletezhetjük a legmegfelelőbb parancs csomagokat.

Hogyan adagolja a FlexiBowl® az alkatrészeket?

A FlexiBowl®-hoz garatadagolót is illeszteni kell. A kamerarendszer által detektált alkatrész mennyiség alapján a garatadagoló parancsot kap az adagolásra. Ezáltal elérhető a termékek egyenletes eloszlatása a tárcsán, és megakadályozhatók a feltorlódások, melyek lerontják a rendszer teljesítményét. A felhasználó a szoftver paraméterek állításával szabályozhatja az adagolást, vagy közvetlenül vezérelheti a garatadagolót is. Következésképpen az adagoló rendszer integrációja rendkívül egyszerű. Az ARS szortimentje a garatadagolók széles skáláját kínálja. Amennyiben a rendszer önállóságát fokozni kell, ki lehet egészíteni rázógéppel vagy futószalaggal is. Fontos leszögeznünk, hogy a termékek áramlásának megfelelő szabályozásához mindenképpen szükség van a garatadagolóra.

Milyen határidővel szállítják a FlexiBowl®-t?

A FlexiBowl® standard rendszer. A gyártási rendszerünk ATO (assembly-to-order – rendelésre történő összeszerelés) - stratégiát követ raktárkészleten levő alkatrészekből. A maximális szállítási határidő a rendelés visszaigazolásától számítva 4 hét.

Milyen kamerarendszerekkel kompatibilis a FlexiBowl®?

A FlexiBowl® minden robotvezérlésre alkalmas kamerarendszerrel kompatibilis: Fanuc, Epson, Cognex, Keyence, Sick, DataLogic, Sensopart, Omron, MVtec, stb.

 

Üzemeltetési tanácsok

Töltse le a gyors beüzemelési kézikönyvet

FlexiBowl® üzemeltetési tanácsok

1. A talapzatnak, amelyre a FlexiBowl®-t rácsavarozzuk, rendkívül merevnek kell lennie, hogy ne adja át a rezgést a kamerának.

2. A robotnak képesnek kell lennie a FlexiBowl® teljes kamerázós felületén a tárgyak megfogására, bármilyen szögben is álljanak azok. Alapvető fontosságú annak biztosítása, hogy a robot ne ütközzön a FlexiBowl®-lal.

3. A kamerát mereven kell rögzíteni, pontosan a kipakolási zóna közepe fölött, így látni fogja a teljes területet. Gondoskodni kell arról, hogy a kamerát minden irányban állítani lehessen. A weboldalunk letöltéseket tartalmazó részén található rajzok és útmutató bővebb információkkal szolgálnak.

4. A megfelelő kamerarendszer kiválasztásánál kérjük vegye figyelembe a következőket:
 A kamerának pontosan meg kell határoznia az alkatrészek pozícióját és minden fontos részletüket detektálnia kell.
 A kamerarendszernek minden kamerát kezelnie kell.
 Feldolgozási idejének illeszkednie kell a szükséges adagolási ütemhez.
 Tartalmaznia kell egy adatbázist az adagolandó termékek receptjeivel.

5. Az alkatrész elvétele után a robotnak minél gyorsabban el kell hagynia a kamera látóterét, hogy az gyorsan újabb fotót készíthessen. A robot sem a termékek lerakásakor sem más mozgás közben nem lóghat be a kamera látóterébe.

6. Minimalizálni kell a környezeti fények zavaró hatását. Még infra világítás használata során is gondoskodjunk a direkt fénysugarak kizárásáról.

7. Felső világításos alkalmazások esetén is fontos a homogén megvilágítás, ezért a világítás méretét a kipakolási zóna dimenzióinak megfelelően válasszuk meg.

8. Bizonyos helyzetekben előfordulhat, hogy a FlexiBowl® mozgásából adódóan egyes alkatrészek kikerülnek a kipakolási zónából. Az alkatrészek típusától és az alkalmazás követelményeitől függően szükség lehet bizonyos védelmi eszközök beépítésére. Ezek az eszközök nem képezhetnek akadályt a robot kipakolási zónájában.

9. Amennyiben grippert használunk, annak ujjai legyenek a lehető legvékonyabbak, hogy a termékek között adódó legkisebb helyre is be tudjanak nyúlni. Ahol lehet, tanácsos kevésbé terjedelmes megfogó rendszert használni (pl. vákuumos megfogót vagy belső/felső megfogású rendszert).

10. Amennyiben nagy megfogási pontosságú (néhány tizedmilliméteres) rendszert kell kiépíteni, érdemes ”újra-központosító” megfogókat vagy köztes átpozícionáló ülékeket használni. Így elérhető a kívánt nagypontosságú lerakás.

11. Nem tanácsos túllépni az adagolóban levő alkatrészek engedélyezett maximális össztömegét.

12. A FlexiBowl® rendszer a véletlenszerűség elvén alapul. Emiatt az alkatrészek kipakolhatósága időben nem állandó. Az átlagos adagolási teljesítmény egy néhány perces pakolási periódus alapján számított átlagérték, mely figyelmen kívül hagyja a pakoló/adagoló rendszer más elemeinek működéséből adódó várakozási időket. Az alkatrészekkel végezett tesztelés során ki tudjuk deríteni, hogy milyen esetekben és milyen gyakran fordulhat elő ciklusidő növekedés.

13. Viszonylag ritkán van szükség egy FlexiBowl®-lal egyidejűleg többféle alkatrész adagolására. Ezekben az esetekben kérem forduljon az ARS szakembereihez tanácsért.

14. Amennyiben az éppen adagolandó típustól eltérő alkatrész jelenik meg a kamera látóterében, a kamera nem fogja azonosítani és a robot nem fogja kipakolni. Ez nem okoz gondot a készülék működésében, de az adagolási teljesítményre egy bizonyos pont után már negatív hatással lehet.

15. Különleges esetekben a robot akár el is tudja távolítani a „rossz” termékeket. Amennyiben ilyen igény felmerül, kérem forduljon az ARS szakembereihez tanácsért.