Milyen alkatrészeket kell adagolni?

A műanyagipar egy magas igényű piac, ahol erős a verseny. A sikert meghatározó faktorok a költségek alacsonyan tartása, a magas minőség és a rövid szállítási idő. Ahhoz, hogy az üzlet folyamatosan pörögjön, ezt az ipart hajtani kell. Sajnos jelenleg minden ágazatot súlyt a korábban nem látott képzett munkaerő hiánya. A változatos termékeket, de alacsony darabszámot megkövetelő gyártás nehezen enged teret a nagymértékű automatizálásnak. Hogyan maradhat egy vállalkozás egy ilyen környezetben versenyképes? A robotizálás és a rugalmas automatizálás erre a megfelelő válasz, mert segítenek a műanyagipari cégeknek a piaci igényeket kielégíteni, a nyereségességet megtartani és visszavinni a termelést az anyaországba.

Amennyiben egy robotot telepítünk a termelésbe, a vállalkozás ezáltal stimuláló és magasabb képzettséget igénylő munkahelyeket is teremt, mert megjelenik a programozás és a mérnöki tudás iránti igény. A robotok nem szüntetik meg az emberek állását, hanem versenyhelyzetet teremtenek, és általuk léphetünk be az ipar 4.0 korszakába. Itt a gyártó üzemekre jellemzőek a hálózatba kapcsolt gépek, melyek a „dolgok internetén” (IoT) kommunikálnak egymással, az emberek pedig adatokat gyűjtenek, hogy könnyebben hozzanak meg döntéseket.

Hengeres

Bonyolult

Lapos

Napjaink műanyag iparában már széles körben alkalmazzák a robotokat számos folyamatban.

Ilyen a fröccsöntés is, ahol állandóan szükség van a rugalmas berendezésekre. A robotok automatikusan ellátják a ki-bepakolási feladatokat.

A robotok nemcsak fáradhatatlanul végzik ezeket tevékenységeket, hanem növelik a késztermék minőségét, mert a stabil folyamatok révén nem következik be változás a termelésben.

Ennek a fő hajtóereje a soha meg nem szűnő igény, hogy minél rugalmasabb legyen egy megoldás. Pozitív hatásként a vállalkozás termelékenysége növekszik, a selejtarány pedig lecsökken.

A gépkiszolgálás egy tipikus robot alkalmazási terület, mert nagyon munkaigényes folyamat, a hőérzékeny tárgyakat pedig rendkívül figyelmesen kell kezelni. A pneumatikus vagy vákuumos megfogókkal a robot finoman tud bánni a frissen fröccsöntött darabokkal és megóvja őket a sérülésektől.
Ezekben a feladatokban a robot megkíméli az operátorokat a monoton, ismétlődő feladatoktól és megvédi őket az esetleges sérülésektől.
A robotoknak alapvető szerep jut az over-molding folyamatoknál, amikor fém inzerteket kell behelyeznie a szerszámba a fröccsöntés előtt vagy az öntés után. A hattengelyes robotokat gyakran használják az inzertek behelyezésére vagy a késztermékek szerszámból való kivételére, mert ezeket a feladatokat ügyesen és rugalmasan meg tudják oldani.
Szintén fontos szerep jut a robotoknak a fröccsöntött termékekkel végzett további műveletek során.
Ezen műveletek automatizálása jelentős különbséget eredményez a termelési mutatók és a költséghatékonyság terén. Bizonyos gépesített megoldások megkímélik a dolgozót az egyhangú, ismétlődő feladatoktól, mint például címkézés, csomagolás, palettázás.
Bizonyos gyártási folyamatok automatizálása elengedhetetlen ahhoz, hogy az Ön vevői biztosak lehessenek benne, hogy az Ön cége a legmagasabb minőségű terméket a legversenyképesebb áron szállítja.

Mindemellett a robotok alkalmazása a fröccsöntésben a következő előnyökkel jár:

• Állandó minőségű termékek
• Alacsonyabb költségek
• Alacsonyabb selejtarány
• Állandó gyártási mennyiségek
• Jobb termelékenység és hatékonysági mutatók
• Rugalmasság

Videók

Milyen előnyökkel jár a FlexiBowl® alkalmazása a gépkiszolgálási feladatokban?

A FlexiBowl® egy standardizált kamerás és robotos berendezés, amely remekül használható a műanyagiparban. Geometriától és anyagtól függetlenül, 1-250mm-es méret, illetve 1-250g-os tömeg tartományban bármilyen alkatrészt tud kezelni.

A termékspecifikus adapterek hiánya, az egyszerű kezelhetősége és intuitív programozása lehetővé teszi, hogy egy műszakon belül akár többször is át lehessen állni más-más termék gyártására.

A 7kg-os maximális terhelhetőség, a robusztus és megbízható mechanikai szerkezet garantálja, hogy a FlexiBowl® a műanyagipar robotos feladataiban is megállja a helyét.

Főbb végfelhasználók.

1200px-3M_Logo.svg (1)
ARTSANA SpA
images (1)