Milyen alkatrészeket kell adagolni?

A 80-as években a robotok 80-90%-át a fémmegmunkáló szektornak nevezett iparágak klaszterében használták. Napjainkban a fémmegmunkáló szektor a robotok 16%-át üzemelteti, amely a 2018-ban eladott 50000 új robottal a harmadik legnagyobb volt a világon.

Régebben csak a nagyon nagy cégek telepítettek robotokat. Ennek fő oka a nagy tőkeigény, illetve a robot beüzemeléséhez szükséges sok idő és nagy szakértelem volt. Ezek a faktorok oda vezettek, hogy a kis- és középvállalkozások körében -melyek a világ gyártó cégeinek 70%-át teszik ki – nagyon alacsony maradt a robotok támogatottsága.

Hengeres

Bonyolult

Lapos

Ez ma már változóban van, mert a robotok teljes életciklusára számított költségek jelentősen csökkentek. Az egyre alacsonyabb árak, a kamerarendszerek, a robotkar végi szerszámok (EOAT), az anyagkezelési technológiák és a mesterséges intelligencia területén végbement fejlesztések miatt egyre nő a kollaboratív robotok piaca. A kollaboratív alkalmazások főleg abban különböznek a hagyományos ipari robotos feladatoktól, hogy ez utóbbiakban a robotok egy ketrecben dolgoznak. Az együttműködő robotok a sebesség- és erő korlátozásoknak, illetve a vezérlő szoftverüknek köszönhetően az emberekkel egy térben biztonságosan alkalmazhatók. Munkabiztonsági előnyei mellett az is a kobotok felé billenti a mérleg nyelvét, hogy kezelésüket az olyan dolgozók is könnyen elsajátítják, akiknek nincs ilyen technológiával kapcsolatos tapasztalatuk.

Az alkatrész adagolás az egyik legsikeresebb robotos alkalmazás a fémmegmunkáló szektorban. A robotos gépkiszolgálás az alábbi folyamatokban segíti az alkatrész gépbe helyezését, illetve onnan történő kivételét:

• Csiszolás
• Marás és esztergálás
• Formaöntés
• Préselés, lyukasztás, sorjázás, kovácsolás
• Nyomásos öntés
• Hegesztés

Bár a robot által végrehajtott feladat a fenti folyamatok mindegyikénél eltérő, mégis közös bennük, hogy a darabot be kell tenni a gépbe, majd onnan ki kell venni azt.
A robotos gépkiszolgálás fő előnyei a nagyobb rugalmasság és a gép jobb üzemidő kihasználtsága. A felügyelet nélküli hosszú működés, a munkaerőre leselkedő veszélyek és sérülések esélyének csökkentése hozzájárul a gyártási kockázatok minimalizálásához, a jobb termelékenységhez és a termék-kibocsájtás növeléséhez.

Ezen túl a robotos gépkiszolgálás növeli a berakó és kipakoló műveletek pontosságát és ismételhetőségét. A termékek minőségének javulása, a géphibák és állásidők csökkenése minimalizálja a selejtképződést, és jótékony hatással van a termelés nyereségességére.
Összefoglalva, a robotos gépkiszolgálás növeli a termékenységet.

Videók

Milyen előnyökkel jár a FlexiBowl® használata a gépkiszolgálós alkalmazásokban?

A FlexiBowl® egy standardizált kamerás és robotos berendezés, amely remekül használható a fémmegmunkáló iparban. Geometriától és anyagtól függetlenül, 1-250mm-es méret, illetve 1-250g-os tömeg tartományban bármilyen alkatrészt tud kezelni. Az akár 7kg-os terhelhetőség, a robusztus és megbízható mechanikai szerkezet garantálja, hogy a FlexiBowl® a fémmegmunkáló ipar robotos feladataiban is megállja a helyét.

Hogyan birkózik meg a FlexiBowl® az olajos és koszos termékekkel?
Opcionálisan felszerelhető a FlexiBowl® -ra egy olaj elvezető csatorna, mely eltávolítja berendezésből az adagolt munkadarabokról rákerülő technológiai folyadékokat. A megmunkálási folyamatok során keletkező por és forgács káros hatását a különleges konfigurációban rendelhető távoli vezérlő dobozzal lehet kiküszöbölni. A forgó tárcsákat a gyors cserét lehetővé tevő rögzítésnek köszönhetően rövid idő alatt át lehet szerelni, így a karbantartással járó állásidő minimalizálható.

Főbb végfelhasználók

hilti
download (11)
Camozzi Automation_LOGO
Whirlpool_Corporation_Logo
victorinox1
SKF-Logo.svg
download (12)
SCHUNK_Typenschildlogo_weissRGB
atleas cop co logo
bosh logo